English (United Kingdom)
Home Press kutak Novosti 12. Combis konferencija: Kreiranje poslovnih vrednosti za budućnost
Štampa PDF

12. Combis konferencija: Kreiranje poslovnih vrednosti za budućnost

mark_stevenson.jpg120x80

Poreč, 23. maja 2018. -  Prvog dana konferencije futurist Mark Stevenson održao je plenarno predavanja 'The Future and What to do About it'.

 

Prvog dana 12. Combis konferencije u Poreču veliki broj učesnika privuklo je dugo najavljivano plenarno predavanje powered by HT 'The Future and What to do About it' jednog od najcenjenijih svetskih futurista Marka Stevensona. Stevenson je publici pružio svoja predviđanja za budućnost te istaknuo kakve se promene u društvu događaju u pogledu tehnologije, energije, upravljanja, zdravstva i trgovine. Stevenson je pojasnio i zašto je 'business as usual' razmišljanje zapravo recept za katastrofu.

"Ako nastavite sa svojim business as usual principom bićete u potpunosti nepripremljeni na ono što dolazi. ", rekao je Stevenson. "Pomičemo se iz sveta 'ekonomije razmera ili obima', starog sveta gde su glavnu ulogu igrali veliki igrači i korporacije prema svetu 'ekonomije distribucije' u kojem mrežna rešenja mogu učiniti mnogo toga daleko bolje, jeftinije, efikasnije i bliže klijentima. Stoga, ako niste spremni na to, postajete irelevantni, bez obzira na posao koji radite".

Među trendovima i tehnologijama koji će uticati na budućnost, Stevenson vidi veštačku inteligenciju i Blockchain te obnovljive izvore energije kao potencijalno disruptivne tehnologije. "Ono najzanimljivije što bi obnovljivi izvori energije mogli doneti u budućnosti je da će, obzirom na to da ih distribuira priroda, biti mnogo više energije koju će generisati mala poduzeća, farme, škole, a ne više velike korporacije. Kada se tom energijom krene trgovati putem 'energetskog interneta', promeniće se celokupna dinamika moći u svetu. Osim toga, cena energije više se neće menjati, jer nakon što postavite celu infrastrukturu, marginalni trošak goriva je gotovo nula, jer su vetar i sunce besplatni. Sve što morate pokriti su minimalni troškovi održavanja, a to znači da imate mnogo stabilnije okruženje za ulaganja u kojem cena energije biti niska i predvidljiva", rekao je Stevenson.

Nakon prvog plenarnog predavanja održala se panel rasprava na temu 'Prva NB-IoT mreža u Hrvatskoj: game changer za Internet stvari' na kojoj su učestvovali Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije i Saša Kramar, član Uprave HT-a za poslovne korisnike. Do 2020. godine očekuje se da će više od 30 milijardi uređaja koji nas svakodnevno okružuju međusobno komunicirati, što će biti moguće upravo zahvaljujući tehnologiji Interneta stvari, koja će postati sastavni deo naših automobila, domova i gradovima. Početkom maja Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj predstavio novu mrežnu tehnologiju Narrowband Internet of Things (NB-IoT), za koju očekuju da će u kratkom roku povezati velik broj IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT kompanijama osigurati preduslove za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inostrano tržište.

Nastavak konferencije donosi otvaranje trećeg izdanja try{code}catch hacktahona – 24-satnog takmičenja u programiranju za studente, ležeran networking i zabavni večernji program. Drugi dan konferencije rezervisan je za brojna ICT predavanja, mini događanja i pregršt poslovnih i inspirativnih tema.

Uz Hrvatski Telekom, partnera konferencije, Combis konferenciju su podržali platinum sponzor Cisco, zlatni sponzori Dell EMC i Intel, F5, Fortinet, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo,  Netapp, Palo Alto Networks, Unify i Veeam Software, srebrni sponzor Lexmark i Microsoft Hrvatska te medijski pokrovitelji ICTbusiness.info, Lider, Mreža, Netokracija, Novi list, Privredni vjesnik, točkanai.hr, tportal.hr,  Večernji list i Yammat FM.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici 12. COMBIS konferencije.

 

 
Top of page
www.combis.hr prijava test
new